Het klinkt veel dames bekend in de oren; In het begin van de relatie spatten de vonken er vanaf. Je hebt continue zin, fantaseert er op los, maar na verloop van tijd neemt de begeerte drastisch af. Hoe kan dat, en vooral, hoe haal je de begeerte weer terug in je relatie?

Geen zin in seks

Wanneer je een relatie start en je bent verliefd, gieren de hormonen door je lijf. De ‘vlinders’ zorgen ervoor dat vrouwen vaak veel zin hebben in seks. Ze fantaseren er gedurende de dag op los en initiëren de seks veelal zelf. Het vele denken aan seks neemt vaak binnen een jaar tot anderhalf jaar af. De relatie verandert dan van vorm en gaat over op ‘houden van’. Samen met die eerste spannende verliefdheidfase, verdwijnen ook de hormonen die ervoor zorgden dat je seksdrive hoge hoogte bereikte. Natuurlijk zijn er ook vrouwen die zin blijven houden, ongeacht of de verliefdheidfase over is. De een heeft nu eenmaal een hoger libido dan de ander. Maar er speelt meer mee…

Mannen en hun Seksorgaan

Mannen denken over het algemeen meer aan seks dan vrouwen. Ze zijn sterker visueel ingesteld en fantaseren veel over seks, ongeacht of ze verliefd zijn. Het object van hun begeerte is bovendien minder specifiek. Mannen kunnen al opgewonden raken van een opwaaiend rokje, diepe decolletés of een paar fraai gevormde billen in een spijkerbroek. Bij de heren fungeert het hoofd dus uitstekend als seksorgaan.

Vrouwen minder visueel ingesteld

Bij vrouwen is er in mindere mate sprake van deze visuele instelling. Wanneer zij zien hoe een man zich aan- of uitkleed raken de meeste vrouwen daar niet direct opgewonden van. Er wordt minder gefantaseerd, waardoor vrouwen minder snel opgewonden raken. Over het algemeen nemen de dagelijkse beslommeringen zoals werk, kinderen en huishouden de meeste denktijd van de dames in beslag. Deze zaken laten weinig ruimte over voor de gedachten aan seks. Met andere woorden; de meeste vrouwen gebruiken hun hoofd niet als seksorgaan, en dat is een wezenlijk verschil tussen mannen en vrouwen. Wellicht houdt de uitspraak ‘Vrouwen komen van Venus, en mannen van Mars’ verband met dit verschijnsel…

Seks als bewijs van liefde; het misverstand

Dat veel vrouwen minder gericht zijn op seks en minder vaak zin hebben, heeft niets te maken met de liefde die ze voor hun partner voelen. De mate van begeerte is dus geen bewijs dat ze meer of minder van hun partner houden. Dit is een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen zoeken de liefde in de seks met hun vrouw, en vrouwen hechten meer waarde aan het gevoel; hoe ga je met elkaar om, is er voldoende aandacht, begrip en waardering voor elkaar? Omdat mannen hun affectie anders tonen dan vrouwen, roept de verminderde lust van de vrouw bij hen onzekerheid op. Ze hebben het gevoel niet meer begeerd te worden en ervaren dit als een gebrek aan liefde. Dit is echter een verkeerde interpretatie van de werkelijkheid en daarmee een belangrijk misverstand binnen de man-vrouw relatie.

Kwaliteit van seks

Een ander element dat meespeelt in de afnemende seksuele begeerte bij de vrouw is de kwaliteit van het voorspel (als daar al sprake van is). Zeker wanneer een relatie langer duurt, is voorspel erg belangrijk voor de vrouw om in de stemming te komen. De vrouw fantaseert immers minder gedurende de dag en moet door de man geprikkeld worden om zin te krijgen. Vaak wordt in de latere fase van de relatie seks veelal door de man geïnitieerd, maar zonder het voorspel. Door het vele denken aan seks is voorspel voor hem geen noodzaak en gaat hij het liefst recht op zijn doel af. De vrouw kan hierdoor worden overvallen. Zij was vooraf immers nog niet met seks bezig. Mannen onderschatten het belang van voorspel vaak omdat in het begin van de relatie geen voorspel nodig was. ‘Het werkte toch prima op het begin?’ vragen zij zich verward af.

Geen zin in seks/betere seks?

Willen jij en je partner meer weten over dit thema?

Willen jullie weer samen genieten en hetzelfde niveau van opwinding bereiken?

Willen jullie leren wat vrouwen nodig hebben om weer zin in seks te krijgen?

Willen jullie simpelweg de kwaliteit van de vrijpartij verbeteren?

Volg dan een workshop/coaching of bekijk de online seks-cursus.